Firmabil – hvordan er det nu lige med privat kørsel?

Når virksomhedens firmabil er på gule plader, spares der registreringsafgift og moms. Derfor må virksomhedens medarbejdere ikke benytte bilen til privat kørsel. Privat kørsel omfatter ikke følgende:

  • Når der hentes mad i arbejdstiden
  • Når der køres hjem i bilen i op til 25 gange årligt, når bilen næste dag skal benyttes erhvervsmæssigt.
  • Når en medarbejder henter eller sætter en anden medarbejder af mellem arbejde og hjem, såfremt arbejdsgiveren har beordret det.

Dagsbeviser

Hvis virksomhedens firmabil bliver benyttet til privat kørsel mindre end 20 dage om året, skal der købes et dagsbevis hos SKAT. Der kan max købes 20 dagsbeviser pr. firmabil i et kalenderår.

Et dagsbevis er gældende i ét døgn. Det skal forstås på den måde, at hvis kørslen i virksomhedens firmabil foregår for eksempel fra torsdag kl. 16.00 til fredag kl. 8.00, er der tale om to døgn – og dermed to dagsbeviser.

Prisen for et dagsbevis afhænger af varevognens totalvægt samt hvorvidt momsen er fratrukket i forbindelse med køb eller leje af bilen. Hvis bilen vejer mere end 3.001 kg. skal der beregnes en udtagningsmoms. Det er en moms af kostprisen for den private brug, som skal bogføres på salgsmomsen. Der er ikke momsfradrag for udgiften til dagsbeviserne.

Hvis dagsbeviset bliver betalt af virksomheden, skal medarbejderen beskattes af beløbet. Beløbet for dagsbeviset skal indregnes som A-indkomst, så der trækkes A-skat og AM-bidrag heraf.

Privat brug af firmabil

Bliver firmabilen benyttet mere end de 20 dage om året, skal det indberettes til SKAT. Den medarbejder der benytter virksomhedens firmabil privat, skal betale skat heraf. Desuden må momsen ikke være trukket fra i forbindelse med købet af bilen, ligesom der skal betales privatbenyttelsesafgift. Det betyder med andre ord, at bilen skal have enten papegøjeplader eller et klistermærke fra SKAT.

Hos SKAT.dk kan du læse mere om reglerne ved anvendelse af firmabil.

Har du brug for hjælp til at håndtere ovenstående korrekt? Så kontakt os via vores kontaktformular eller ring til 70 60 53 50 – så sidder vi klar til at hjælpe dig!